Samo zato što ljudi koji vam posete web stranicu prvi put ne učine tačno ono što želite - kupe neki proizvod, ostave mail adresu ili samo pročitaju neki članak - ne znači da su zauvek izgubljeni. Zapravo, upravo ste ih upoznali i postoji nekoliko jednostavnih i ne tako jednostavnih načina da ih vratite, gde god se nalaze na Internetu.

Prva stvar koju treba da se uradi je da naučite nešto o ovim osobama. Taj ključni korak ne samo da vam pomaže da oformite sjajne načine da ih ponovo zainteresujete u budućnosti, nego vam omogućava da razumete demografske kvalitete, trendove trošenja i druge ključne podatke koji će da vam pomognu da naučite više ne samo o tim konkretnim korisnicima nego i potencijalnim novim ljudima koje ćete dovesti na svoju web stranicu. Međutim, imajte na umu da je ova prva grupa korisnika, već na vašoj web stranici, došla namerno i pokazala interesovanje za sadržaj koji im nudite. Zbog toga je sasvim razumljivo da vas možda zanima sličan sadržaj. Zato je reamrketing izuzetno važno sredstvo koje morate uključiti u strategiju marketing sadržaja.

Content marketing se odnosi na kreiranje i deljenje sadržaja koji su objavljeni kako bi privukli ili zadržali korisnike. To znamo, ali uvek je dobro ponoviti. Ako čitate ovaj blog, verovatno znate da je bezbroj načina na koji možete dopreti do publike: društvene mreže, blogovi, email marketing kampanje, targetirane PPC kampanje ... Gotovo smo sigurni da ste do nas stigli preko jednog od tih kanala. Ali iz same činjenice da imamo toliko kanala kroz koje možemo da dođemo do publike, malo nam se zavrti u glavi. Manje je bitno što se nama vrti u glavi, a više je bitno što toliko kanala može zamuljati poruku kojiu pokušavamo poslati - pogotovo ako ne koristimo relevantne kanale i u pravo vreme.

Remarketing je alat koji bi trebalo da reši ove probleme. Ideja je da uz pomoć remarketinga pratite posetioce svoje web stranice i vodite ih kroz korake koje želite da preduzmu, što na kraju dovodi do njihove konverzije u novog korisnika. Pomoću alata za remarketing pratite aktivnosti svojih klijenata i koristite ove informacije da biste postavili efikasnu kampanju za publiku koju sada razumete mnogo bolje. Recimo, ako ste uz pomoć remarketing alata otkrili da korisnik nije kliknuo na stranicu "zatraži ponudu" unutar vaše web stranice, onda ćete fokusirati kampanju prema tom korisniku koja će ga dovesti do te stranice. Ako je došao na tu lokaciju, ali nije popunio podatke, onda ćete se fokusirati sve da ga ohrabrujete da popuni. Jednostavno, zar ne?

Remarketing je dragoceno sredstvo za razumevanje relevantnosti sadržaja i način povezivanja sa ciljnom publikom. Pored toga, on vam omogućava da kreirate fokusirane i bogate kampanje koje odgovaraju potrebama i interesima novih i povratnih kupaca. To će vam omogućiti da ne trošite dodatno vreme za izradu kampanje na društvenim mrežama koju ćete servirati ljudima koji žive u toplijim krajevima zemlje i nuditi im da kupuju lopate za sneg, a redovno posećuju vaš web i gledaju suncobrane. Sa istim alatom, obezbedićete da ne pružite promotivni popust za nove korisnike za one vaše stalne posetioce. Na isti način možete kombinovati strategije i sadržaj za ponovno oglašavanje. Nekoliko dodatnih koraka koje ćete preduzeti da biste kreirali i delili sadržaj koji će biti u potpunosti relevantan za vaše ključne posetioce može imati odlične rezultate.

Remarketing će vam omogućiti da štedite novac i vreme gradeći content marketing kampanje koje će vaša target publika odmah da prepozna i drastično su veće šanse da će kliknuti. Remarketing uzima sve to nepotrebno i omogućava vam da se fokusirate samo na ono što je važno za vaše klijente. Ako znate da je određena korisnička grupa zainteresovana samo za određeni proizvod ili uslugu koju nude, koristite te informacije i uključite ih u svoju strategiju. Možda zvuči jednostavno, ali činjenica da korisniku možete servirati link koji će otvoriti tačno onaj deo stranice koji ga zanima može dramatično povećati konverzije na sadržaju koji objavljujete. Više se ne oslanjate na ideju da će kupac sam pronaći nešto na vašem sajtu i vrlo verovatno zalutati, nego ga sami vodite do mesta gde treba biti, a sve bazirano na prethodnom ponašanju koje ste zabeležili.